Migrende Sinir Blokajı
Sinir Blokajı özel enjeksiyon teknikleri ile ağrıya sebep olan sinirlere ilaçlar verilerek, seçilen sinirin bloke edilmesi yoluyla ağrının tedavisidir. Tedavide seçtiğimiz sinirler;
- Great Oksipital Sinir (GON)
- Lesser Oksipital sinir (LON)
- Supraorbital sinir
- Supratroklear sinir
- Auriculotemporal sinir
Son yıllarda migren tedavisinde sıklıkla tercih ettiğimiz yöntemlerden biridir. Hem migren atağının tedavisinde hem de aşırı ağrı kesici kullanımına yol açan kronik migren tedavisinde çok başarılı bir tedavidir. Bu amaçla en sık kullandığımız ve en etkili olan sinir blokajı yöntemi GON blokajıdır. Ancak daha dirençli ve farklı bölgelerdeki ağrılarda ek olarak diğer sinirlere de blokaj uygulanabilmektedir.
Kimlerde tercih ediyoruz?: Özellikle aşırı ilaç kullanımı olan kronik migren hastalarında ve çeşitli nedenlerle ilaç kullanamayan migren hastalarında tercih edilmektedir. Özellikle gebe ve emziren hastalardaki hem migren atağı hem de kronik migren ağrısının tedavisinde güvenle kullanılabilmektedir.
Nasıl yapılmaktadır?: GON Blokajı başın arka kısmına uygulanır. Sinir, başın arka tarafındaki anatomik yapılar yardımı ile tesbit edilir. Siniri bulmak için bazen ultrasonografi kullanmak gerekebilir. Sinir bulunduktan sonra, özel enjeksiyon teknikleri ile uygun dozda hazırlanmış lokal anestezi maddesi ve serum fizyolojik karışımı enjekte edilir. Poliklinik şartlarında yapılabilen bir tedavi yöntemidir.
Ne sıklıkta uygulanmaktadır?: Tekrarlayıcı sinir blokajı tedavisi migren atağının sıklığını, şiddetini ve süresini belirgin olarak azaltmaktadır. Genel protokol olarak ilk ay boyunca haftada 1 kez, sonrasında ayda 1 kez uygulanmaktadır. Ancak hastanın ve hastalığın özelliğine göre tedavinin sıklığına hastanın ve hekimin birlikte karar vermesi en doğrusudur.
Acılı bir yöntem midir?: 26 Gauge 13 mm iğne kullanılarak yapıldığı için acılı bir yöntem değildir. Yan etkisi var mıdır?: Ehil nöroloji hekimleri tarafından, kurallarına uygun ve dikkatli şekilde yapıldığı takdirde çok güvenli bir tedavidir. Yan etkisi yok denecek kadar azdır. Uygulandıktan hemen sonra tansiyon düşmesi ve baş dönmesi için hastalar en az 30 dakika gözlemlenirler.
Bunun haricinde çok nadiren lokal anestezi maddesine alerjisi olan kişilerde duyarlılık görülebilir. Bu nedenle poliklinik ortamında yapılması güvenlidir. Hijyen kurallarına uyulmadan yapıldığı takdirde bölgesel enfeksiyon gelişebilmektedir.