Fibromiyaljide Kuru İğne Tedavisi
Kas içerisindeki tetik noktalara ve gergin bantlara özel ince iğnelerin batırılmasıyla yapılan tedaviye kuru iğneleme tedavisi denir. Kuru iğne isminin verilmesinin en önemli nedeni işlem sırasında herhangi bir ilaç enjeksiyonu yapılmamasıdır. Uygulanan enjeksiyon ile kas içerisindeki spazmın çözülmesi sağlanmaktadır.
Bu bir akupunktur tedavisi değildir. Akupunktur tedavisinde etkinlik, tekrarlayan uygulamalar ile gelişirken, kuru iğne tedavisinde etkinliğin hemen başlaması en önemli avantajıdır.
Nasıl yapılmaktadır?: Halk arasında kulunç olarak bilinen spazm gelişmiş olan tetik noktaların içine özel ince iğneler batırılır ve birkaç saniye beklenerek çıkarılır. Bu sayede kastaki spazm gevşemekte ve ağrı rahatlamaktadır.
Ne sıklıkta uygulanmaktadır?: Hastanın şikayetlerdeki gerilemeye ve iyileşme periyoduna göre karar verilmektedir. Bazı hastalar 1-3 seansta fayda görürken, bazılarıysa 10-12 seansa ihtiyaç duyabilmektedir.
Yan etkileri var mıdır?: Ehil hekimler tarafından uygulandığında güvenilir bir tedavi yöntemidir. Bölgesel yakınlığı nedeniyle pnömotoraks olarak isimlendirilen akciğer zarındaki yırtılmaya bağlı akciğer sönmesi gibi ciddi yan etkileri olabileceğinden dolayı, anatomi bilgisi gerektiren bir uygulamadır.